Koronakevät

Maaliskuun puolivälissä toimintamme muuttui täysin koronaviruksen vuoksi. Jouduimme sulkemaan varastomme ovet ja sisäpuolelle jäi kevään aikana lahjoitettujen vaatteiden ja lelujen lisäksi perheille valmiiksi pakattuja apukasseja. Toimintamme pysähtyi samaan aikaan kun avuntarve lukuisissa perheissä kasvoi. Apuamme olisi yhtäkkiä tarvinnut myös moni sellainen perhe, joka oli tähän asti pärjännyt ilman ulkopuolista apua. Lomautukset ja kouluruokailun päättyminen olivat monelle perheelle todellinen kriisin paikka.

Kengät jäivät hyllyyn kun varasto suljettiin
maaliskuun 16. päivä.
Ymmärsimme heti, että meidän on tavalla tai toisella vastattava perheiden hätään. Pari päivää sulkumme jälkeen Jävla Sås Bolagin Kaius otti otti meihin yhteyttä ja tarjosi ruoka-apua. Hänen kauttaan saimme 30 perheelle ruoka-kassin ja Jävla Såsin kastikkeita. Lisäksi Lappeenrannan HopLop lahjoitti kaikki heiltä jääneet limpparit jaettavaksi perheille. Olimme päässeet alkuun!

Aloimme selvittämään mahdollisuuksia siihen, voisimmeko käyttää omia lahjoituksina saatuja keräysvaroja poikkeuksellisesti ruoka-avun jakamiseen. Tähän asti lahjoitusvaroilla on pääsääntöisesti maksettu lasten harrastusmaksuja, järjestetty retkiä tai hankittu esimerkiksi talvihanskoja. Nyt kuitenkin avuntarve koski käytännössä jokaisessa avunpyynnössä vain ja ainoastaan ruokaa. Aloitimme heti maaliskuun puolen välin jälkeen ruokatilauksien tekemisen aluksi kahteen lappeenrantaiseen K-Markettiin ja myöhemmin lisäksi yhteen Imatran K-Supermarkettiin. Tiiminvetäjämme Anni teki tilaukset kaupoille ja perheet kävivät itse hakemassa tilatun ruokakassin suoraan kaupalta. Tämä lähti alusta alkaen toimimaan hyvin ja kuluneen kevään aikana ruokakassin on saanut jo 60 perhettä.

"Kiitos todella paljon ruoka-avusta! Oli juuri sopivia aineksia joista saan tyttöjen lempiruokiakin! Kiitos tuhannesti! Voitais leipoa tän kunniaksi vaikka pullaa, kun hiivaakin tuli!" Iloitsi eräs äiti viestissään haettuaan ruokakassin.

Huhtikuussa saimme jaettavaksi Kotipizzan lahjakorttikoodeja, joita jaoimme 10 perheen käyttöön. Saimme myös ruokalahjakortteja lahjoituksena.

Hauskan tempauksen järjesti myös Kauko "Kake" Keränen, joka käynnisti rahankeräyksen Facebookissa tukeakseen Hopen kautta vähävaraisia lapsiperheitä. Kauko Keränen lupasi Viiksillä ruoka-apua! -tempauksessaan luopua 40 vuotta vaalimistaan viiksistä vähävaraisten perheiden auttamiseksi. Tuottoa kertyi 1307 euroa!
   
Kolme Kiveä Ravintoloiden ravintolatoimenjohtaja Mikko
Kinnari ja ravintolapäällikkö Anna Federley.
Paikallisesti apua on tarjonnut moni muukin yristys. Kolme Kiveä Ravintolat Oy on ollut huhtikuusta asti auttamassa vähävaraisia perheitä tarjoamalla noutolounaita ravintoloistaan. Tämä yhteistyö on toiminut hyvin ja Hopen kautta on etsitty ne perheet, joilla on  ollut mahdollisuus noutaa ruoat paikan päältä ja joilla ruoka-avulle on ollut isoin tarve. Lisäksi paikallinen Leirin kotipizzayrittäjä tarjosi kolmelle perheelle pitsat ruokajuomineen ja toimitti tilaukset kotiovelle. Nämä olivat ihania piristyksiä perheille, jotka harvoin pääsevat nauttimaan ravintolaruoasta. 

 Eräs äiti kirjoitti pizzapäivän jälkeen näin:
"Lämmin kiitos. Ihanaa, yksi päivä ettei tarvitse viettää tunteja keittiössä. Välistä tuntunut että tämä koronaelämä on ollut ainaista ruuanlaittoa. Me ei varmaan koskaan olla tilattu pizzaa kotiin. Ja yllätyksenä oli vielä karkkia."

Tänä keväänä Hope Lappeenranta ei ole mukana Toivon päivän -kampanjassa emmekä järjestä perheille kesävaatepenkojaisia tai kesäretkiä. Uusien vapaaehtoisten perehdyttämisenkin olemme siirtäneet myöhemmäksi. Emme kuitenkaan aio seistä tumput suorina ja odotella parempia aikoja.

Ostimme keräysvaroilla hygieniatuotteita 50 perheelle.
Olemme viime päivinä hiljalleen avanneet toimintaamme apukassien pakkaamisen osalta, vaikka varastolle kokoontuukin nyt kerralla normaalia vähemmän vapaaehtoisia ja pyrimme toimimaan mahdollisimman turvallisesti. Asiakasperheet eivät saa tulla varastolle sisään, ja kassien luovutus tapahtuu tilojen ulkopuolella. Kevään aikana avunpyyntöjä on tullut paljon ja pyrimme nyt purkamaan pakkausjonoa ja kokoamaan kaikille apukassit ennen kesätaukoa. Emme myöskään enää järjestä lahjoitustavaran vastaanottoa ennen kesää, sillä aikamme ei riitä lahjoitusten lajitteluun ja haluamme myös suojella vapaaehtoisiamme kontakteilta. Tästä syystä monista vaatteita on nyt pulaa ja kaikki talven aikana lahjoituksina saadut hygieniatarvikkeet ja ruoat on jo jaettu. Pyrimme kuitenkin saamaan jokaiselle perheelle hyvän apukassin ja käytimmekin omia keräysvaroja muun muassa hygieniatarvikkeiden hankintaan.

Kiitämme vielä lämpimästi kaikkia yrityksiä antamastanne avusta perheiden hyväksi, lisäksi kaikista rahalahjoituksista joita olemme saaneet niin yksityisiltä ihmisiltä kuin Lappeenrannan kaupungiltakin.

Kyllä tästä selvitään, yhdessä ja yhteisesti!

Hyvää kevättä jokaiseen kotiin toivottavat,

Hope Lappeenrannan vapaaehtoiset

Kommentit

Suositut tekstit