Joulukeräys kulissien takaa

Syyslomaviikko on alkamassa ja Hopen joulukeräyksen järjestelyt ovat jo pitkällä. Ensimmäiset sähköpostikeskustelut eri toimijoiden kanssa on käyty kuukausia sitten ja moni asia on jo sovittuna. Tässä postauksessa kerromme kuvien kera kulissien takaa sen, mitä varastollamme tapahtui viime vuonna joulun alla.

Toiveet tulostettuina ja odottamassa liimaamista kortteihin.
Kaikki alkoi keräyspaikkojen sopimisella. Olimme yhteydessä eri kauppoihin ja kauppakeskuksiin ja kysyimme yhteistyömahdollisuuksia. Joululahjakeräyksien kuuset tuli saada mahdollisimman keskeisille paikoille, jotta ihmiset löytäisivät ne ja voisivat osallistua keräyksiin ostamalla lahjan.
Asiakasperheille lähetettiin sähköposti, jossa tiedusteltiin lasten joululahjatoiveita. Vastauksia tuli noin parin viikon ajan sähköpostiin ja sieltä ja ne kirjattiin Exceliin. Jokaiselle perheelle ja perheen lapselle annettiin oma koodi, jonka mukaan toiveet kirjattiin anonyymeinä ja tulostettiin tarra-arkeille.

Tiiminvetäjä Anni kiinnittämässä nauhoja toivelappuihin 
marraskuussa 2018.
Toiveet olivat koskettavia, hauskoja, tarpeellisia ja jokaiselle lapselle tärkeitä. Toiveet liimattiin  joulupallokortteihin ja niihin kiinnitettiin narut kuusiin ripustamista varten. Viime vuonna toiveita oli 776 kappaletta ja monena iltana vapaaehtoiset askartelivat varastolla joulupallojen kimpussa. Tunnelma oli hyvä ja toivoimme kovasti, että lahjakeräys onnistuisi!

Laadimme lahjoittajille keräysohjeet, suunnittelimme mainosjulisteet, teimme lehdistötiedotteen ja hankimme kuuset joululahjatoiveita varten. Viime vuonna  Lappeenrannan K-Rauta lahjoitti yhden valkoisen kuusen, minkä sijoitimme Lappeenrannan Citymarkettiin ja toisen valkoisen kuusen vapaaehtoisemme bongasi Facebookista ja se pystytettiin UPM:n ruokalaan. Imatran Prismalla oli oma, todella iso kuusi, minkä he antoivat meidän käyttöömme. Mainosjulisteet ja tulostetut toiveet saimme painattaa ilmaiseksi Granolla. Oli mahtavaa huomata, miten hyvä joulumieli myös yrityksillä oli ja miten ison tuen saimme. Meitä lähestyi muun muassa mieshenkilö, joka tarjoitui toimimaan joulupukkina asiakasperheissä, toinen henkilö halusi lahjoittaa perheille joulukuusia omasta metsästään ja Citymarketin kauppiaspariskunta lahjoitti joulukinkkuja.

Imatran Prisman kuusi saa ensimmäiset toiveet ja koristeet oksilleen.
Päätimme myös aloittaa jouluruokakassikeräyksen, jotta jokaisessa perheessä olisi mahdollisuus jouluherkkuihin. Teimme jatkuvasti somepäivityksiä alkavasta joululahjakeräyksestä ja erikseen myös ruokakassikeräyksestä. Blogiin kokosimme keräysohjeet ja -paikat, annoimme haastatteluja paikallisradioon ja -lehtiin ja somemylly pyöri aamusta iltaan. Jossain vaiheessa tajusimme, että nyt homma taitaa saada aika hyvin tuulta siipien alle!

Keräyksen alkamispäivänä vapaaehtoiset lähtivät pystyttämään kuuset sovittuihin paikkoihin. Toinen kuusi pystytettiin Imatran Prismaan ja toinen Lappeerannan Citymarkettiin. Kuusiin kiinnitettiin ensimmäinen erä toivelappuja. Viime vuonna toiveita oli noin 800, joten kaikkia toivelappuja ei voinut kiinnittää samalla kertaa. Päivien kuluessa, kun toivelappuja lähti kuusista lahjoittajien matkaan, vapaaehtoiset kävivät lisäämässä uusia. Kun keräystä oli kulunut muutaman päivää, alkoi lahjapaketteja kertymään keräyspisteisiin. Kävimme noutamassa niitä toisinaan montakin kertaa päivässä. Jokaisen noudon jälkeen paketissa oleva koodi lähetettiin tiiminvetäjälle, joka kuittasi toiveet toteutuneiksi Exceliin.

Hanna-Kaisa hakemassa paketteja Lappeenrannan
Citymarketista.
Vilkkaimpina päivinä lahjapaketteja kuljetettiin useaan kertaan päivän aikana Hopen varastolle, kun vapaaehtoisten autojen takakontit täyttyivät lahjapaketeista. Välillä lahjoja säilytettiin myös vapaaehtoisten omissa autotalleissa ja varastoissa ennen toimitusta Kaukaalla sijaitsevalle Hopen varastolle. Imatran Prismaan olimme sopineet keräyksen aikana vain yhden välityhjennyksen pitkän ajomatkan vuoksi, mutta Lappeenrannan Citymarket tyhjennettiin lähes päivittäin. Myös lahjanauhoja ottaneista yrityksistä haettiin lahjoja useaan kertaan keräyksen aikana. Aina paketteja noutaessa tunnelma oli taianomainen ja vilpittömän iloinen ja onnellinen. Usein kuuseen toivelappuja lisätessä moni tuli juttelemaan ja kertomaan, että haluaa toteuttaa jonkin toiveen ja on todella ihanaa, että tällainen keräys järjestetään. Myös kauppojen työntekijät kertoivat, että kuusien ympärillä on ollut kuhinaa ja lappuja ovat napsineet monet ostoksia tekevät ihmiset. Päivä päivältä yhä useampi toive merkattiin toteutuneeksi ja usko keräyksen onnistumisesta kasvoi. Huomasimme, että Etelä-Karjalassa on menossa todellinen Hopehuuma!
Pirkon käsien kautta kulki keräyksen aikana satoja 
paketteja.

Pikkuhiljaa keräyksen edetessä Hopen varasto alkoi muistuttamaan joulupukin pajaa. Lahjapaketteja vyöryi päivittäin valtavia määriä ja lattia alkoi täyttymään isoista ja pienistä paketeista. Myös ruokakassikeräys alkoi näkymään varastossamme. Olimme suhtautuneet ruokakeräykseen varovaisen toiveikkaasti, mutta pian saimme huomata, että yhä useammat kokivat ruoka-avun antamisen sydämen asiana. Vapaaehtoiset pakkasivat perheille isoihin kestokasseihin jouluruokia. Saimme pakattua kaikille valtavasti herkkuja ja hyvää syömistä joulupöytään. Vapaa lattiatila kutistui ja sitä mukaa tunnelma varastolla tiivistyi! Toisinaan meno oli melko hulvatonta, kun iloinen ja tehokas joukko teki pitkää päivää varastolla yhteen hiileen puhaltaen. Olimme hyvää vauhtia saavuttamassa sen, mikä oli ollut tavoitteena keräyksen alkaessa: saada jokaiselle lapselle edes yksi lahja ja jokaiselle perheelle mahdollisimman ihana joulu. Ja se tavoite todella saavutettiin, kun keräyksen päätyttyä tajusimme, että olimme saaneet yli tuhat lahjapakettia jaettavaksi ja lähes 200 ruokakassia pakattua.

Koko hulabaloo oli vielä viimeistä silausta vaille valmis. Lahjojen jako perheille alkoi viikko ennen jouluaattoa. Sytytimme varaston edustalle kynttilät ja otimme isiä ja äitejä vastaan pitkin päivää. Ne kohtaamiset olivat mieleenpainuvia kun onnelliset ja ennen kaikkea helpottuneet vanhemmat kävivät hakemassa lahjat lapsilleen ja saivat mukaansa isot kassilliset ruokaa. Valtaosa lasten toiveista toteutui ja joulumieli laskeutui kaikkiin koteihin. Varasto hiljeni ja vapaaehtoiset lähtivät omien perheidensä luo joulun viettoon.

Tämän vuoden keräykset alkavat ensi kuussa. Olemme käyneet vapaaehtoisten kesken läpi, mitkä asiat tehdään samalla tavalla kuin viime vuonna ja mitkä asiat aiomme muuttaa. Tänä vuonna keräyksemme kantaa nimeä Hopen joulukeräys. Sitä ennen meillä on vielä kymmeniä apukasseja pakattavana, mutta joulukuussa keskitymme vain joulukeräykseen ja siihen, että voimme olla mukana toteuttamassa eteläkarjalaisille perheille maailman parasta joulua.

Yhdessä ja yhteisesti,
Hopen vapaaehtoiset

Kommentit

Suositut tekstit