Kokemuksia kesävaatepenkojaisista

Järjestimme viime sunnuntaina kesävaatepenkojaiset. Lähetimme kutsun kaikille Hope Lappeenrannan asiakasperheille ja toivotimme heidät tervetulleiksi varastollemme katsomaan ja valitsemaan oman perheensä tarpeisiin sopivia kesävaatteita ja -kenkiä, juhlapukuja, leluja, pyöräilykypäriä, polkupyöriä, sekä paljon muuta. Kesävaatteiden pakkaaminen apukasseihin oli mahdotonta, koska tilanpuutteen vuoksi emme saaneet kesävaatteita järkevästi esille. Perheitä tuli paikalle useita ja saimme jaettua hyvin tavaraa eteenpäin sitä kaikkein eniten tarvitseville. 

Erityisesti meitä ilahdutti se, että saimme jakaa muutaman lahjoitetun polkupyörän. Tavallisesti emme pysty tilanpuutteen vuoksi vastaanottamaan polkupyöriä, mutta ennen penkojaissunnuntaita teimme poikkeuksen huomattuamme, että pyörille on kova tarve monessa perheessä.

Meistä vapaaehtoisista oli hienoa tavata perheitä ja vaihtaa muutama sana heidän kanssaan. Kohtaamiset ovat yleensä mieleenpainuvia ja koskettavia niin perheille kuin vapaaehtoisillekkin. Joidenkin perheiden vanhemmille on tärkeää, että he saavat kohdata meitä vapaaehtoisia ja jäädä hetkeksi juttelemaan. Se on myös meille vapaaehtoisille yksi hienoimmista asioista tässä työssä.

"Oli kiva, kun ruuhka helpotti ja sai jutella teidän vapaaehtoisten kanssa. Itsellä kun aikuiset kohtaamiset ovat jääneet niin vähäiseksi"

Jatkossakin aiomme järjestää penkojaisia eri teemoilla, mutta aiomme kuitenkin muuttaa käytäntöjä saatujen palautteiden vuoksi. Vaikka saimme positiivista palautetta ja tunnelma päivällä oli pääasiassa myönteinen, oli joukossa myös muutamia negatiivisia kokemuksia penkojaispäivästä.

"Moni kiilasi, töni ja ahmi vaatteita. Ei saanut rauhassa katsoa kun kaikki naamasi edestä vietiin tai muutamat jopa veivät kädestä tavaroita."

"Penkojaisissa pitäisi hieman seurata ihmisiä. Tuntui, että toiset ottivat koko kylälle vaatetta ja tavaraa."

Toimimme vapaaehtoisvoimin, emmekä pystyneet jatkuvasti valvomaan kaikkialla. Ehdoton sääntö on, että penkojaisissa otetaan ainoastaan omalle perheelle tavaraa, koska penkojaiset on tarkoitettu vain Hope Lappeenrannan asiakasperheille. Tavaroita ja vaatetta tulee ottaa vain sen verran mitä omat lapset tarvitsevat.  Ketään ei myöskään tönitä tai ohitella ja kaikille tulee antaa tilaa ja mahdollisuus katsella. 

Otamme tästä opiksemme ja ensi kerralla olemme viisaampia. Olemme pahoillamme heidän puolestaan, joille jäi tapahtumasta huono mieli. Onneksi kuitenkin monelle perheelle penkojaiset olivat onnistunut juttu ja vanhempien huoli on taas hiukan pienempi kesän kynnyksellä ja lapsien ilo oli silmin nähtävää uusista vaatteista ja leluista. 

Lämmintä kevättä toivottaen

Hope Lappeenrannan vapaaehtoiset

Kommentit

Suositut tekstit