Apukassin tarina

Tämän vuoden puolella olemme auttaneet jo 50 perhettä ja pakanneet yhteensä 211 apukassia. Olemme ottaneet lahjoituksia vastaan kahtenatoista päivänä ja keskimäärin vapaaehtoisia pyörii yhden päivän aikana Hopen varastolla kahdesta kuuteen henkilöä kerrallaan.

Kun lahjoituspäivänä saamme vaatekasseja, emme useinkaan ehdi purkamaan niitä kaikkia samantien. Laitammekin ne väliaikaiseen varastohuoneeseen, jota me vapaaehtoiset kutsumme nimellä Narnia. Nimi juontaa juurensa Hope Lappeenrannan alkuaikoihin, kun silloinen vapaaehtoinen Tiina sen keksi. "Varasto oli kuin vaatekaappi Narniasta kertovassa tarinassa. Tuntui, että tavaramäärä aina lisääntyi, vaikka pusseja otettiin sieltä pois", Tiina kertoo. Narnia on se paikka, josta lahjoitustavaran matka alkaa.

Seija hakemassa Narniasta lahjoitustavaraa
lajiteltavaksi.

Käymme läpi aivan kaikki meille lahjoitetut vaatteet, kengät, lelut, pelit, urheiluvälineet, hygieniatarvikkeet, lahjakortit, lastenvaunut, turvakaukalot, sitterit, liinavaatteet, peitot, tyynyt ynnä muut tavarat yksitellen. Meillä on varastolla oma paikkansa kaikelle ja erilaiset vaatteet ja kengät vievät tilasta valtaosan. Vaatteet lajitellaan tarkastamisen jälkeen isoihin muovilaatikoihin koon mukaan alkaen ihan pienen pienistä vastasyntyneiden vaatteista, päättyen isoimpiin XXL-kokoisiin vaatteisiin. 

Hanna-Kaisa tarkastamassa vauvanvaatetta. 
Jos vaate on kunnollinen, se laitetaan koon 
mukaan muovikoriin.

Varsinainen apukassin pakkaaminen alkaa, kun sähköpostiimme tulee avunpyyntölomake perheeltä. Lomakkeeseen on merkitty lapsen sukupuoli, ikä, vaatekoko ja kengän numero. Lisäksi lomakkeeseen voi halutessaan kertoa omasta elämäntilanteestaan ja avuntarpeestaan. On myös mahdollista esittää väritoiveita vaatteille ja jos esimerkiksi lapsi ihailee jotain sarjakuvahahmoa erityisen paljon, niin pyrimme etsimään toiveisiin sopivia vaatteita ja leluja. 

Varastollamme on isot vaatehyllyt, joihin on tarkasti merkitty paikat kaikille vaatteille sukupuolen ja vaatteen koon mukaan. Vaate tarkistetaan vielä uudestaan, kun se siirretetään muovilaatikoista hyllyyn.

Jutta hyllyttämässä vaatteita omille paikoilleen. 
Pikkuvauvojen vaatteita meillä on usein runsaasti.

On ehdottoman tärkeää, että vaate on puhdas, ehjä ja ajanmukainen. Sen vuoksi jokainen vapaaehtoinen käy hyllystä ottamansa vaatteet vielä kerran läpi ennen kuin ne pakataan perheen avustuskassiin. Saamme avunpyyntöjä lähes joka päivä. Yhden perheen apukassien pakkaamiseen kuluu aikaa yleensä noin kaksi tuntia, toisinaan paljon kauemminkin. Pakkaaminen täytyy tehdä ajatuksella ja meillä on sitä varten ohjeet. Vaikka pakkausjonoa on välillä useitakin viikkoja, emme hutiloi ja kiirehdi silloinkaan.

Riitta pakkaamassa apukassia perheelle. 
Apukasseihin pakataan lapsille tarpeellisia vaatteita
 ja lisäksi leluja ja muuta tekemistä. 

Toisinaan Hope auttaa perheitä tarjoamalla esimerkiksi elokuva- tai uimahallilippuja jos saamme niitä joltakin lahjoittajalta. Tärkein auttamistyömme on kuitenkin vaateapukassien pakkaaminen. Tarjoamme kierrätettyä vaateapua ja saamme kaikki jakamamme vaatteet lahjoituksina. Tämän vuoksi meillä ei aina valitettavasti ole mahdollista toteuttaa jokaista perheen toivetta tai vastata edes niihin kaikkein tärkeimpiin tarpeisiin. Jos hyllystämme ei löydy 110 kokoista välikausipukua ja sopivia kenkiä, niin silloin me emme niitä voi pakata. Tämän vuoksi on myös ehdottoman tärkeää, että valmiit apukassit noudetaan annetussa ajassa, etteivät mitkään tarpeelliset vaatteet menisi hukkaan ja seisoisi tyhjän panttina pakatuissa kasseissa, kun niille olisi ollut ottajia myös jossain toisessa perheessä. 

Vapaaehtoinen ojentamassa apukassia. 

Paras kiitos on aina se, kun perhe hakee apukassinsa, näemme vanhempien kasvoilta helpotuksen ja sana "kiitos" tulee sydämestä. Kun lapset ilahtuvat silminnähden uusista leluista ja peleistä, ei tarvitse montaa kertaa miettiä miksi tämä on aivan mielettömän antoisaa työtä.

Aurinkoista kevättä toivottaa koko Hope Lappeenrannan väki

Kommentit

Suositut tekstit