Vuosi 2018



Vuosi on lopuillaan ja haluamme kiittää kaikkia lahjoittajia ja yhteistyökumppaneita, Teidän kaikkien tuen voimin, olemme voineet auttaa isosti koko maakunnassa. Olette osoittaneet välittämistä ja lisänneet omalta osaltanne yhteisöllisyyttä koko Etelä-Karjalassa. Kun luet postausta eteenpäin, tulet huomaamaan, miten iso vaikutus lahjoituksellasi on ollut. Etelä-Karjalassa on vahvasti tahtoa ja siksipä on myös toivoa. Kiitos tuhannesti tästä kaikesta.

Lämmin kiitos myös kaikille asiakasperheillemme, siitä että olemme saaneet kulkea kanssanne pienen matkan. Tämä vuosi on ollut meille vapaaehtoisille ihmeellinen. Monet meistä ovat huomanneet, että elämä on muuttunut hopelaisuuden myötä. Olemme huomanneet ajattelevamme asioista eri tavoin kuin ennen. Te olette myös rikastuneet vapaaehtoisten elämää monin eri tavoin. Kohtaamiset kanssanne ovat olleet merkityksellisiä ja olemme yhdesssä lisänneet toistemme hyvinvointia. Kiitos näistä arvokkaista hetkistä.

Lappeenrannan Hope kasvoi  reilussa vuodessa "isoksi".   Meillä on 230 asiakasperhettä ja yli 70 vapaaehtoista. Uusia asiakasperheitä tulee lisää joka viikko. Perheet hakeutuvat apumme piiriin itse tai kuraattorin, sosiaalityöntekijän, perhetyöntekijän tai neuvolan terveydenhoitajan vinkistä. Toiminnan pullonkaulana on tällä hetkellä ainoastaan varaston koko, sillä meiltä puuttu lämmin varastotila edellisen kauden vaatteille. Pienessä tilassa joudutaan osa toiminnoista sulkemaan, jos aiomme järjestää ison tempauksen tai edes lajitella isosti. Oman haasteensa tuo myös ruoka-avun jakaminen, jolloin kymmenet perheet tulevat yhtä aikaa varastolle. Emme kuitenkaaan ole halunneet luopua ruoka-avustakaan, sillä sille on suuri tarve. Luovuus on ollut  huipussaaan, kun Hopen naiset ovat suunnitelleet toimintaa.  Kuluneen vuoden aikana olemme oppineet, että aluksi mahdottomalta näyttänyt tehtävä olikin täysin mahdollista. Mahdottomalla tarkoitamme sitä, että vapaaehtoisvoimin pystyimme auttamaan melkein 600:a lasta neljä kertaa vuodessa apukassien avulla sekä koko perheittä lukuisten tempausten ja keräysten avulla pitkin vuotta.  Tähän  tarvittiin riittävä määrä auttamistyöhön sitoutuneita vapaaehtoisia, hyväsydämisiä lahjoittajia, tiedottamista, hyviä kohtaamisia ja ennenkaikkea välittämistä ja yhteisöllisyyttä. Joskus on mukana ollut myös hieman onneakin. Kaiken toiminnan keskiössä ovat aina olleet asiakasperheiden lapset. Olemme ensimmäisen toimintavuotemme aikana onnistuneet mahdollistamaan tasa-arvoisemman lapsuuden asiakasperheidemme lapsille koko maakunnassa. Apukassit mahdollistavat siistit, sopivat ja kaudenmukaiset vaatteet, mutta apukasseilla on isompikin merkitys. Olemme saaneet palautetta vanhemmilta, että koulukiusaaminen on vähentynyt Hopen avun myötä ja tästä on myös valtakunnallisia tutkimustuloksia viime keväältä. Hopen avustuksella moni lapsi/nuori on päässyt uimahalliin uimaan tai kahvilaan ikätovereidensa kanssa. Hopen avulla lapsi on voinut jatkaa kivan harrastuksen parissa, vaikka perheen taloudellinen tilanne on esim. työttömyyden myötä muuttunut oleellisesti. Harrastuksen myötä lapset saavat usein myös uusia kavereita, jolla on iso merkitys kasvun ja kehityksen kannalta. Vähävaraisuus ei ole koskaan lasten vika ja toisinaan lapsi saattaa tarvita ulkopuolista apua, jos perheellä ei ole käytettävissä omaa tukiverkkoa. Hopen tai jonkin muun toimijan kautta tullut apu on tarpeellista ja aivan yhtä oikein.

Tämän blogipostauksen myötä Hopen vapaaehtoiset toivottavat kaikille hyvää uutta vuotta! Kiitos tästä huikeasta matkasta vuonna 2018. Tehdään yhdessä ensi vuodesta vielä parempi. <3

Alla muutamien vapaaehtoisten ajatuksia siitä, mikä kuluneessa vuodessa on ollut parasta.

"Paljon on ollut hyvää - suurimpina nousee esiin oikeasti mahdollisuus konkreettisen avun antamiseen, perheiden aito kiitollisuus (esim. Lahjapuu) sekä hyvä porukka ja fiilis vapaaehtoisten kesken. Olen saanut tutustua moneen huikeeseen uuteen ihmiseen."

"Minusta parasta nähdä perheiden ilo, kun saavat apukassin tai ruokaa. Ja tietysti mahtavat vapaaehtoiskaverit, joista koen saaneeni uusia ystäviäkin. Yhteenpuhaltamisen henki on mahtava."

"Miusta parasta on tunne, kun perhe on hakenut apukassit tietäen, että lapsilla on lämpimät ja samanlaiset vaattet kun kavereillakin."

"Hope puolessa vuodessa parasta ollut hyvä henki vapaaehtoisten välillä. Varastolle on helppo tulla. Vapaaehtoisuuden myötä tällainen pienituloinenkin pystyy auttamaan, vaikka rahaa ei olekaan antaa."

"Vuodessa on kyllä saatu hurjasti aikaan. Ollaan kehitetty toimintaa ja ollaan löydetty omat toimintatavat moneen asiaan. Nyt alkaa tuntua siltä että homma oikeesti rullaa. Perheet on löytäneet meidät ja onneksi niin ovat myös lahjoittajat. Ollaan saatu myös harrastustuki pyörimään! Ja kaikki tämä vapaaehtoisvoimin. 
Parasta miusta on ollut tää huima kehitys mikä on tehty. Hienoa on myös se kun näkee oman toiminnan tulokset, vanhempien helpotuksen ja lasten ilon.
Sanoisin että tää vuosi on kasvattanut myös miuta ihmisenä. Asioihin suhtautuu eritavalla ja silmät on auenneet.
Parhaita asioita on kyllä monta. Ja uudet ystävät ei suinkaan ole vähäisin niistä.
Teen työtä, millä on iso merkitys muille ja miulle myös."


"Vuodessa olen oppinut,  että Hopelle on oikeasti tarve täälläpäin. On myös sääli, miten moni perhe elää ahdingossa, vaikka puhutaan hyvinvointivaltiosta.  Ihana ollu nähdä  ilo vanhempien ja lasten silmissä, kun apua on saatu enemmän kuin uskallettu pyytää.  Olen todennut, että kun vapaaehtoisilla on tahtoa, niin on tehty hurjasti asioita perheiden hyväksi ja saatu koko maakunta mukaan auttamistyöhön aina yksityishenkilöistä yrityksiin saakka. "

"Miusta parasta on ollut huomata, että olemme  pystyneet vaikuttamaan perheiden arkeen positiivisesti ja ilahduttamaan suunnattomasti lapsia (ja vanhempiakin.) Toivon, että saisimme aikaan positiivisen kierteen. Lappeenrannan hopelaiset ovat ihan parhaita. On ollut myös hienoa näyttää, että jos on oikeasti tahtoa, on toivoa. Vapaaehtoisvoimin on tehty Etelä-Karjalasta parempi paikka lasten ja nuorten elää ja asua."



Yhdessä & Yhteisesti


Hope Lappeenranta

Kommentit

Suositut tekstit